Koerswijziging


DROMEN

In september 2013 zittend op een bankje langs de Eem in Amersfoort begonnen mijn man en ik te dromen. Tot dan toe hadden we altijd in een huis van steen in onze geboorteplaats Woudenberg gewoond. Een jaar daarvoor, september 2012, hadden onze twee kinderen hun vleugels uitgeslagen en moesten we ons hondje in laten slapen. Ons nest was dus behoorlijk leeg en we zaten in het clichématige midden van ons leven.
Bij de gedachte om het roer om te gooien kregen we allebei weer nieuwe energie en werden we enthousiast. We wilden aan het water in een stad gaan wonen.  


DURVEN

Een zoektocht naar een geschikte woning of appartement was het gevolg. Toch was dat het allemaal net niet. Ineens kwam de spontane gedachte om niet áán, maar óp het water te gaan wonen. We keken elkaar aan en er was geen twijfel over mogelijk, dit was precies wat we zochten! Maar durven we het aan om ons zelf ontworpen droomhuis en ons veilige geboortedorp achter te laten om een nieuw en onbekend avontuur aan te gaan? Bijna twee jaar aan voorbereidingstijd hebben we genomen om te onderzoeken wat er allemaal bij zou komen kijken. Al die tijd hebben we onze plannen bewust met niemand (behalve onze kinderen) gedeeld. Dit omdat wij geen behoefte hadden aan goed bedoelde adviezen en bemoeienis van wie dan ook.


DOEN

Zonder twijfel besloten we het roer om te gooien, we gaan het gewoon doen! Toen we bijna onze ligplaats gingen kopen moesten we het wel aan de buitenwereld gaan vertellen, maar hoe? Daarom ben ik een Facebookpagina begonnen, dan kreeg iedereen dezelfde informatie en konden ze onze stappen volgen. En zo hadden wij ook gelijk onze eigen documentatie. Op 19 juni 2015 heb ik mijn eerste bericht geplaatst met als onderwerp:

DROMEN - DURVEN - DOEN


Van vrachtschip naar woonschip

De eerste stappen

Een vaste ligplaats zoeken was onze eerste uitdaging. Die hebben we in Amersfoort gevonden aan de rand van een bedrijventerrein. De ligplaats was inclusief een varend erfgoed Duitse sleepboot uit 1929 die we vol met spullen hebben overgenomen. Ondertussen hadden we ons huis te koop gezet. We hadden niet verwacht dat we al binnen zes weken ons huis zouden verkopen. Snel moesten we op zoek naar een tijdelijke woning. Dit hebben we opgelost door bouwketen op onze vaste kadeplek te laten plaatsen (we hebben hier elf maanden met veel plezier in gewoond). Ondertussen is Wim samen met onze zoon de uitdaging aangegaan om het MAN motorblok in de sleepboot na 12 jaar weer aan het draaien te krijgen en dit is ze ook gelukt. De sleepboot is uiteindelijk verkocht aan twee jonge broers die de boot op gaan knappen naar de originele staat. Wij zijn erg blij dat dit varende erfgoed is behouden voor de sloop! 

De verbouwing van de sleepboot is te zien op de Facebookpagina Sleepboot Monopool.

prev next


prev next

Zoektocht

Voor ons was vanaf het begin duidelijk dat onze toekomstige huis een varend woonschip moest worden. We wisten ook redelijk goed hoe we de indeling wilden en gingen op zoek naar een vrachtschip die aan de gewenste maten voldeed. We hebben acht schepen bezocht, van zeer verroest zonder motor erin tot nog werkende vrachtschepen. Bij het schip dat we als tweede hadden bezocht was het liefde op het eerste gezicht. Dit schip was nog in de vaart, had de geschikte maten en prachtige vormen. Het enige detail was dat het schip 21 meter te lang was voor onze vaste ligplaats in Amersfoort. We kwamen er al snel achter dat dit geen obstakel was. De koop was daarna snel rond. Het ontwerp konden we verder gaan verfijnen en alle gewenste details beschrijven.

Daarna kwam de zoektocht naar een geschikte werf die een groot gedeelte van de verbouwing voor ons kon doen. We zijn bij zes werven op gesprek geweest waar we bij allemaal hetzelfde ontwerp en beschrijving hebben achtergelaten met de vraag om een offerte te maken. Voor onze keuze waren drie dingen belangrijk: de prijs-kwaliteitverhouding, de mogelijkheid om gedurende de bouw veel zelf te doen en het gevoel dat we bij de werf hebben. Na een tweede bezoek aan de voor ons geschikte werven hebben we een keuze gemaakt.


De verbouwing

We gingen in zee met drie bedrijven die regelmatig met elkaar samenwerken:

- Inkorten: Misti, scheepsreparatiebedrijf, Arnhem
- Staal- en laswerk: Helldörfer, lasbedrijf en scheepsbouw, Arnhem
- Binnenwerk: Woodies aT BerLin, scheepstimmerbedrijf, Amsterdam

De verbouwing is begin december 2015 gestart. Ook hebben we er voor gekozen om ons woonschip te laten stralen en spuiten. Dit is tijdens de verbouwingsperiode gedaan door Den Breejen, straalbedrijf, Dordrecht. Na negen maanden zijn we in augustus 2016 met Robbedoes naar onze vaste ligplaats in Amersfoort gevaren. Hier hebben we nog een maand geklust.

Drie jaar nadat we de wens kregen om op het water te willen gaan wonen zijn we in september 2016 voor het eerst in ons woonschip gaan slapen.

prev next

De Robbedoes - het complete verhaal

Wil je meer over ons weten en zien? Dat kan, want ik heb een boek geschreven dat je hier kunt bestellen:

De Robbedoes - Van steen naar staal, van land naar water

In dit boek is te lezen en zien waar wij vandaan komen, hoe ons leven als landrotten was, het hele verbouwingsproces van vrachtschip naar woonschip, wat het allemaal teweeg heeft gebracht en hoe het is om op een varend woonschip te wonen.